Glasets resa

Vad händer med ditt glas? Från insamling till ny produkt i Sveriges återvinningssystem.
Glasåtervinning är en väletablerad och effektiv process i Sverige som bidrar till en mer hållbar miljö. Med en återvinningsgrad på över 90 % kan sparar vi stora mängder energi och minskar utsläppen av koldioxid. Men vad händer egentligen med glaset efter att du lämnat det på en återvinningsstation eller sorterat det rätt i ditt fyrfackskärl? Här tar vi en närmare titt på glasets resa, dess olika användningsområden beroende på färg och hur ny lagstiftning kommer att påverka processen.
Från återvinningsstationen till Hammar
Svensk Glasåtervinning i Hammar är den enda anläggningen i Sverige som hanterar landets glasförpackningar. Anläggningen tar emot och bearbetar cirka 215 000 ton glas årligen. Glaset kommer från återvinningscentraler, återvinningsstationer och fastighetsnära insamlingen, där glas samlas in direkt vid bostäder. Fastighetsnära insamling kommer att byggas ut i alla kommuner till 2027, vilket sannolikt kommer att leda till ännu fler insamlade glasförpackningar.
Från torget och parken till Hammar
Från och med 1 jan. 2026 är det även obligatorisk för kommunerna att erbjuda möjligheter till källsortering på allmänna platser utomhus. En av fraktionerna som förordas i lagstiftningen är just glas. Det innebär att ännu fler glasförpackningar kommer att återvinnas.
Reningsprocessen och förädling
För att hålla hög kvalitet på det återvunna glaset krävs noggrann rengöring och sortering, där kontaminanter som kapsyler och andra föroreningar avlägsnas. Glaset krossas sedan till små bitar, så kallad glaskross, som med hjälp av optisk sortering sorteras ytterligare efter färg och storlek. En väl sorterad glaskross är avgörande för att producera nya produkter av hög kvalitet, vilket är särskilt viktigt för det ofärgade glaset som har potential att bli exklusiva produkter.
Glasets nya liv
Efter att glaskrosset smälts ner får det nytt liv i form av flaskor, burkar och andra glasprodukter. Färgat glas används vanligen för att tillverka nya flaskor till öl, vin och andra drycker, samt vid produktion av isoleringsmaterial. Ofärgat glas, förutom att det också används för tillverkning av dryckesflaskor, har ett bredare användningsspektrum. Till skillnad från färgat glas kan ofärgat glas omformas till konstföremål, lyxiga vaser och specialdesignade champagneglas, vilket ger det ett ekonomiskt värde långt över det glas som används för byggmaterial.
Miljöfördelar och framtida utmaningar
Att återvinna glas sparar upp till 315 kg koldioxid per ton jämfört med att tillverka nytt glasmaterial då smältningen av återvunnet glas mindre energi än nytillverkning. Trots det robusta systemet för insamling och bearbetning finns utmaningar, särskilt med tanke på den ökade insamlingen vid hushållen. Om insamlingen leder till kontaminering, som kan försvåra sorteringen, höjs kostnaderna för återvinningen. Hammar-anläggningen planerar dock att investera i bättre sorteringsutrustning för att möta dessa framtida krav och säkerställa att glaset håller hög kvalitet även när volymerna ökar.
Referenser: https://glasatervinning.se/