VAD SÄGER LAGEN?

Vad säger lagen om papperskorgar och källsortering i offentlig miljö?
Källsortering och effektiv avfallshantering i offentliga miljöer är inte bara en fråga om miljö och trivsel – det finns tydliga lagkrav som styr hur kommuner och producenter ska hantera avfall. Framför allt reglerarAvfallsförordningen (2020:614) och Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar ansvaret för papperskorgar, källsortering och återvinning. Här reder vi ut vad lagen säger om kommunens ansvar för avfall i offentlig miljö, producenternas ansvar för förpackningar samt hur ni praktiskt kan uppfylla kraven på källsortering i offentlig miljö.
Kommunens ansvar för avfallshantering i offentlig miljö
Kommunerna har enligt lag det primära ansvaret för insamling och hantering av kommunalt avfall, en kategori som från 2020 ersatt den tidigare termen hushållsavfall naturvardsverket.se. Kommunalt avfall omfattar inte bara sopor från hushåll utan även liknande avfall från andra källor. Exempelvis räknas skräp och innehållet i papperskorgar på gator, torg och andra allmänna platser som kommunalt avfallnaturvardsverket.se. Det betyder att kommunen är skyldig att tillhandahålla system (som papperskorgar och renhållningstjänster) för att samla in sådant avfall och se till att det tas om hand på rätt sätt.
Enligt Avfallsförordningen (2020:614) finns det också specifika krav på att vissa typer av avfall sorteras ut vid källan. Till exempel ska farligt avfall alltid hållas åtskilt från annat avfall riksdagen.se. Från och med 1 januari 2024 gäller dessutom ett lagkrav på att allt bioavfall (matavfall och trädgårdsavfall) ska källsorteras separat av både hushåll och verksamheter naturvardsverket.se. För kommunerna innebär det att man måste erbjuda insamling av utsorterat matavfall (t.ex. via bruna kärl eller andra system) och att detta avfall inte blandas med restavfallet.
Sammanfattningsvis har kommunen ansvar för att:
- Hålla rent på allmän plats: Kommunen ska se till att det finns tillräckligt med papperskorgar och att dessa töms och underhålls, så att gator och parker hålls fria från skräp. Lagen mot nedskräpning (bl.a. 15 kap. miljöbalken) förbjuder att skräp lämnas på marken, och kommunens renhållningsansvar säkerställer att det finns möjligheter att kasta avfall korrekt.
- Samla in kommunalt avfall: Allt avfall som liknar hushållsavfall – inklusive skräp från offentliga papperskorgar – ska samlas in av kommunen naturvardsverket.se. Kommunen ska också se till att farligt avfall och elektronik samlas in separat (ofta via återvinningscentraler) enligt gällande regler.
- Erbjuda källsortering: Kommunen behöver underlätta källsortering genom att tillhandahålla system för sortering vid källan. I praktiken innebär det t.ex. särskilda kärl för matavfall och möjligheter för invånare att lämna förpackningar, tidningar, glas, metall m.m. till återvinning. Även i offentliga miljöer bör kommunen sträva efter att ge medborgarna möjlighet att sortera sitt avfall, till exempel genom kombinerade kärl där man kan slänga förpackningar separat från övrigt skräp.
Kommunens ansvar för avfall i offentlig miljö stöds också av vägledningar från Naturvårdsverket. Naturvårdsverkets vägledning om kommunalt avfall betonar att renhållning av gator och torg alltid varit en kommunal uppgift och att avfallet från sådana platser räknas som kommunalt avfall naturvardsverket.se. Detta klargör att kommunen måste planera för avfallshantering på offentliga platser i sin avfallsplan och se till att det finns praktiska lösningar (papperskorgar, sopsorteringsstationer, etc.) för att möta lagkraven.
Producentansvar för förpackningar – vad innebär det?
Utöver kommunernas ansvar finns ett parallellt regelverk för producentansvar, särskilt för förpackningsavfall. Producentansvaret innebär att de företag som sätter förpackningar på marknaden har ett juridiskt ansvar för att samla in och återvinna dessa förpackningar efter användning lagen.nu. Syftet med producentansvaret är att avlasta kommunerna en del av avfallshanteringen och se till att mer av avfallet återvinns. Förpackningsproducenterna ska ta ett operativt eller finansiellt ansvar för insamling och behandling av förpackningsavfall lagen.nu, vilket i praktiken sker genom att de är anslutna till godkända producentansvarsorganisationer (såsom NPA eller liknande system).
Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar är den nya lagstiftning som reglerar detta område. Den trädde i kraft den 1 januari 2023 och ersatte den tidigare förordningen från 2018 lagen.nu. Den nya förordningen ställer högre krav på producenterna och syftar bland annat till att öka materialåtervinningen och minska nedskräpningen av engångsförpackningar lagen.nuriksdagen.se. Några viktiga punkter i den nya förpackningsförordningen:
- Utökat producentansvar: Producenterna ska säkerställa att det finns ett riksomfattande system för att samla in förpackningar från hushållen. Enligt lagen ska producenterna ta både operativt och ekonomiskt ansvar för insamlingen, så att förpackningsavfall kan tas om hand på ett miljöriktigt sätt lagen.nu. Målet är att det mesta av förpackningsavfallet materialåtervinns istället för att hamna i restavfallet eller i naturen.
- Nya insamlingssystem via kommunerna: Under en övergångsperiod samarbetar kommuner och producenter för att bygga ut insamlingssystemet. Från 1 januari 2024 till och med 2026 ska kommunerna se till att samla in hushållens förpackningsavfall antingen fastighetsnära (d.v.s. vid bostaden) eller via lättillgängliga insamlingsplatser lagen.nu. Antalet insamlingsplatser ska anpassas utifrån hur utbyggd den fastighetsnära insamlingen är lagen.nu.
- Fastighetsnära insamling senast 2027: Från och med 1 januari 2027 är målet att alla hushåll ska ha fastighetsnära insamling av papper-, plast-, glas- och metallförpackningar lagen.nu. Då ska kommunen (med finansiering från producenterna) se till att insamling vid bostaden erbjuds i hela kommunen. Detta är en stor förändring jämfört med tidigare år, då hushållen ofta själva fick transportera sina förpackningar till återvinningsstationer. Med fastighetsnära insamling blir källsortering enklare för hushållen – vilket förväntas öka återvinningen.
- Mål om minskad nedskräpning: Lagen kopplar även producentansvaret till kampen mot nedskräpning. För engångsförpackningar av plast (t.ex. take-away-muggar, snabbmatsbehållare) finns ett nationellt mål att nedskräpningen utomhus ska minska med 50% till år 2030 jämfört med 2023 riksdagen.se. Producenterna av dessa produkter ska ”effektivt bidra” till att nå måletriksdagen.se, vilket i praktiken kan innebära att de finansierar informationsinsatser, städning eller utvecklar bättre förpackningar. Dessutom har Sverige infört en särskild nedskräpningsavgift för vissa engångsprodukter, vilket är kopplat till EU:s engångsplastdirektiv – även det för att ge producenterna ett ansvar för kostnaden att hantera skräp.
För kommuner, upphandlare och fastighetsförvaltare innebär producentansvaret för förpackningar att man behöver samverka med producenternas system. Även om kommunen har ansvar att hålla rent i parker och på gator, ska insamlat förpackningsmaterial gå till producenternas återvinningssystem. I praktiken kan detta betyda att kommunen tecknar avtal med producenternas organisation för hämtning av förpackningsavfall eller får ersättning för den insamling man utför lagen.nu. Det är därför viktigt att hålla isär kommunalt avfall och producentansvar:
- Om invånarna källsorterar sina förpackningar rätt (hemma eller i publika sorteringskärl) hamnar avfallet i producenternas insamlingskanaler.
- Om förpackningar slängs i vanliga papperskorgar eller soppåsar blir de en del av kommunalt avfallnaturvardsverket.se som oftast går till förbränning. Då missas återvinningen, och kommunen kan få stå för kostnaden.
Kort sagt: Producentansvaret för förpackningar enligt 2022:1274 års förordning syftar till att förbättra källsorteringen nationellt. Kommunerna spelar en nyckelroll i att genomföra insamlingen nära invånarna, medan producenterna står för system och kostnader i bakgrunden. Tillsammans ska detta leda till högre återvinningsgrader och mindre skräp i den offentliga miljön.
Källsortering i offentlig miljö – tillämpning och praktiska råd
Hur omsätts då dessa regler i praktiken, när det gäller papperskorgar i offentlig miljö och källsortering utomhus? Som nämnts ovan är det kommunen som ansvarar för papperskorgar och att avfallet i dem tas om hand. Lagen kräver inte uttryckligen att varje parkbänk ska ha flera olika kärl för källsortering, men den övergripande trenden i lagstiftningen är tydlig: så mycket som möjligt av det som slängs ska sorteras ut för återvinning istället för att hamna i restavfall.
Flera kommuner har därför börjat införa källsorteringskärl i offentliga miljöer – exempelvis separata behållare för glas, plast, papper och restavfall i stadskärnor, torg, parker, badplatser. Detta underlättar för allmänheten att göra rätt även utanför hemmet. Naturvårdsverket framhåller att avfall från gaturenhållning (som just innehållet i papperskorgar) till sin karaktär liknar hushållsavfall naturvardsverket.se. Att erbjuda sortering även i offentliga miljöer ligger därför i linje med lagens intentioner och kommunens renhållningsansvar.
Vad säger lagen om källsortering utomhus? I parker och torg på över 2000 m2 med betydande mängd skräp, bör kommunerna erbjuda separat insamling för förpackningar av glas, plast, papper och metall. Antalet sådana offentliga avfallsstationer bestäms utifrån på områdets popularitet och storlek. På ”andra populära platser” är kommunerna endast ålagda erbjuda ett separat kärl för insamling av Plast. Med det sagt, är det upp till kommunerna att bygga upp fullskaliga källsorteringsmöjligheter där de bedömer att behovet finns samt för att vara konsekventa i de krav de ställer på sina invånare. Kommunerna är även ålagda att placera ut kärl för pant (återvinningsflaskor och burkar) bredvid vanliga papperskorgar, eller att ha stationer med fler fack vid strategiska platser med mycket folk.
Sammanfattningsvis bör kommunala gatu-/ och parkavdelningar integrera källsortering i den offentliga miljön som en del av det ordinarie avfallssystemet. Det innebär att redan vid planering av nya parker och torg bör man tänka in utrymme för sorteringskärl. Vid upphandling av avfallstjänster eller inköp av papperskorgar kan man ställa krav på lösningar som medger sortering av åtminstone de vanligaste fraktionerna (t.ex. restavfall + förpackningar). På så vis säkerställs att kommunen lever upp till både lagkrav och sina egna miljömål.
Checklista: Så uppfyller ni lagkraven för avfallshantering
För att hjälpa er att navigera lagstiftningen och förbättra avfallshanteringen i kommunen, följer här en kort checklista. Den sammanfattar de viktigaste stegen för att följa lagen och främja källsortering, särskilt i offentliga miljöer:
- Kartlägg gällande lagar och lokala föreskrifter: Se över vilka lagkrav som berör er kommun/verksamhet. Bekanta er med Avfallsförordningen (2020:614) och Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar, samt eventuella lokala ordningsföreskrifter om renhållning. Säkerställ att ni har en uppdaterad avfallsplan som inkluderar mål för källsortering och insamling av olika avfallsfraktioner.
- Inför separat insamling för obligatoriska fraktioner: Uppfyll de lagstadgade kraven genom att erbjuda utsortering av matavfall (bioavfall)naturvardsverket.se, farligt avfall och elektronik. Om inte redan gjort – planera för att införa fastighetsnära insamling av förpackningar senast 2027 i enlighet med producentansvaret lagen.nu.
- Anpassa papperskorgar i offentlig miljö: Gå igenom era offentliga platser (parker, stadskärnor, badplatser, idrottsanläggningar etc.) och bedöm var det behövs fler eller bättre papperskorgar. Överväg att byta ut eller komplettera vanliga sopkärl med källsorteringskärl som har separata fack för t.ex. glas, plastförpackningar, pappersförpackningar och restavfall. Tydlig märkning och färgkodning enligt Avfalls Sveriges nya kommunikationsstandard hjälper allmänheten att sortera rätt.
- Samarbeta med producentansvarsorganisationer: Ta kontakt med relevanta producentansvarsorganisationer för förpackningar (t.ex. NPA eller nya aktörer) för att säkerställa att insamlat förpackningsavfall från kommunen kan tas om hand i deras system. Genom samarbete kan ni också få ersättning eller stöd för insamlingskostnader lagen.nu, och ni bidrar till de nationella återvinningsmålen.
- Informera och utbilda: En viktig del av källsortering är att invånare och personal vet hur det ska gå till. Sprid information om nya rutiner – till exempel att matavfall ska sorteras ut separat, eller att det finns nya källsorteringsmöjligheter på stan. Enligt förpackningsförordningen ska kommunen från 2024 ge hushållen lättillgänglig information om hur avfall ska sorteras lagen.nu, så se till att använda kommunens kanaler för att kommunicera detta (webbplats, anslag, kampanjer).
- Följ upp och justera: Inför uppföljning i era städrundor och avfallsinsamling om hur de nya systemen fungerar. Notera om papperskorgar ofta är överfulla, felanvända (t.ex. om folk slänger osorterat skräp i alla fack) eller om det saknas kärl där det behövs. Justera placering, tömningsfrekvens eller utformning vid behov. Data om avfallsmängder och renhållning kan också användas för att rapportera enligt Naturvårdsverkets krav och för att visa på förbättringar över tid.
Genom att beta av denna checklista kommer ni långt i att säkra efterlevnaden av lagkraven och dessutom skapa en renare och mer hållbar offentlig miljö.
Avslutande ord – mot en renare offentlig miljö
Dagens lagstiftning ställer höga krav på både kommuner och producenter, men i grunden syftar reglerna till samma sak: att avfall ska tas om hand på ett sätt som skyddar miljön och främjar återvinning. För kommunala miljöstrateger, upphandlare och fastighetsförvaltare gäller det att omsätta paragraferna till praktiska åtgärder. Genom att satsa på fastighetsnära insamling, källsortering i offentlig miljö, förbättra avfallsinfrastrukturen och samarbeta med producentansvarsorganisationerna kan ni både uppfylla lagen och ge medborgarna möjlighet att göra rätt sak med sina sopor.
För att lyckas krävs robusta och användarvänliga lösningar som är anpassade för utomhusbruk. Sortify erbjuder ett brett utbud av källsorteringskärl och infrastrukturlösningar för offentliga miljöer – läs mer om Sortifys utomhusprodukter.
Ett konkret steg är att använda rätt utrustning. Moderna källsorteringslösningar för utomhusbruk gör det enklare att sortera avfallet redan vid papperskorgen. Exempelvis finns kombinerade kärl och stationer som är utformade för att samla in flera fraktioner separat, vilket underlättar både för allmänheten och för dem som ska tömma kärlen. Behöver ni utveckla källsorteringen på era offentliga platser? Titta gärna på Sortifys utomhusprodukter för avfallshantering som är anpassade för offentlig miljö – genom att välja funktionella papperskorgar och återvinningsbehållare kan kommunen ta ett steg närmare en cirkulär ekonomi och en renare, mer trivsam stadsmiljö.
När lagar och lokala initiativ går hand i hand skapas de bästa förutsättningarna för en hållbar avfallshantering. Genom att känna till vad lagen säger om papperskorgar och källsortering, och agera därefter, kan vi alla bidra till att offentliga miljöer hålls rena samtidigt som värdefulla resurser tas tillvara genom återvinning. Med rätt strategier och verktyg på plats kan kommunerna möta lagkraven och samtidigt inspirera invånare och besökare att vara en del av lösningen. Så bygger vi tillsammans en framtid där avfallshantering i kommunen både uppfyller lagen och gör våra gemensamma platser bättre för alla.